Η ιστορία του ηλεκτρονικού εμπορίου

Η ιστορία του ηλεκτρονικού εμπορίου

Μια σύντομη ιστορία του ηλεκτρονικού εμπορίου

  • 1887: Ο Αμερικανός στατιστικός Herman Hollerith (1860-1929) δημιούργησε τον πρόδρομο της IBM (International Business Machines), μιας εταιρείας που θα πρωτοπορήσει σε ηλεκτρονικές μορφές επιχειρηματικής δραστηριότητας τις επόμενες δεκαετίες.
  • 1950s-1960s: Η IBM πρωτοπορώνει την επεξεργασία ηλεκτρονικών συναλλαγών (OLTP): ένας τρόπος διαχείρισης των συναλλαγών του χρήματος αμέσως (σε «πραγματικό χρόνο») χρησιμοποιώντας εξελιγμένα συστήματα πληροφορικής. Με την American Airlines , η IBM αναπτύσσει ένα σύστημα OLTP που ονομάζεται SABER (Semi-Automatic Business Research Environment) που επαναφέρει τις κρατήσεις αεροπορικών εταιρειών. Το 1969, το λογισμικό επεξεργασίας συναλλαγών της IBM εξελίσσεται στο CICS (Customer Information Control System) , ένα από τα λιγότερο γνωστά αλλά πιο επιτυχημένα προϊόντα.
  • 1970: Η αμερικανική εταιρεία Docutel εφευρίσκει το ATM (αυτόματη ταμειακή μηχανή, γνωστή και ως «cashpoint»), η οποία λειτουργεί με ηλεκτρονικές συναλλαγές μέσω τραπεζικών υπολογιστών. Η δημοτικότητα των ΑΤΜ οδηγεί σε ακόμη πιο εξελιγμένες μορφές επεξεργασίας συναλλαγών.
  • Η δεκαετία του 1980: οι CompuServe , Prodigy και AOL (America Online) επιτρέπουν στους χρήστες να ψωνίζουν από το σπίτι χρησιμοποιώντας τους υπολογιστές και τις τηλεφωνικές τους γραμμές.
  • 1989: Ο Tim Berners-Lee (1955-) εφευρίσκει τον Παγκόσμιο Ιστό, δημιουργώντας άθερα τα θεμέλια για μια εκρηκτική ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εμπορίου τα επόμενα χρόνια.
  • 1994: Ο Jeff Bezos (1964-) ιδρύει το Amazon.com, το εικονικό ηλεκτρονικό κατάστημα.
  • 1994: Ο Marc Andreessen (1971-) αναπτύσσει το πρόγραμμα περιήγησης Netscape Navigator, το οποίο διαθέτει ένα χαρακτηριστικό που ονομάζεται SSL (Secure Sockets Layer): ενσωματωμένη κρυπτογράφηση που επιτρέπει την ασφαλή διεξαγωγή των συναλλαγών μέσω πιστωτικών καρτών. Υπάρχει τεράστια έκρηξη στις ηλεκτρονικές αγορές και τις επιχειρήσεις και το φαινόμενο dot.com αρχίζει.
  • 2000/2001: Οι εκρήξεις φούσκας dot.com και πάνω από 750 ηλεκτρονικές επιχειρήσεις πηγαίνουν στον τοίχο. Σε ένα σημείο, η τιμή της μετοχής της Amazon.com κυμαίνεται σε λιγότερο από 10 τοις εκατό της αρχικής της αξίας.
  • 2008: Το ηλεκτρονικό εμπόριο αντιπροσωπεύει περίπου το 3,4% των συνολικών πωλήσεων.
  • 2017: Το αμερικανικό γραφείο απογραφής αναφέρει ότι οι λιανικές πωλήσεις ηλεκτρονικού εμπορίου των ΗΠΑ για το δεύτερο τρίμηνο του 2017 είναι 111,5 δισεκατομμύρια δολάρια (πάνω από το διπλάσιο των 51,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την ίδια περίοδο του 2012, προσαρμοσμένες για εποχικές διακυμάνσεις). Το 2ο τρίμηνο του 2017, το ηλεκτρονικό εμπόριο αντιπροσωπεύει περίπου το 8,9% των συνολικών πωλήσεων (από 4,7% το 2012).
Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 100px;}